miercuri, 10 august 2011

CHI NEI TSANG - Masajul cu lumina (CHI) al organelor interne

Chi Nei Tsang (CNT) este un masaj de vindecare chinezesc vechi de secole. Consta intr-un masaj abdominal blând dar profund, în scopul de a "instrui" organele interne abdominale pentru a lucra mai eficient.


Are ca efect îmbunătăţirea sănătăţii fizice şi emoţionale. Chi Nei Tsang se traduce prin " lucru cu energia asupra organelor interne" sau " transformarea chi a organelor interne." CNT se bazează pe convingerea că problemele emotionale nerezolvate sunt stocate in sistemul digestiv şi că "digestia deficitara a emotiilor " este unul dintre principalele motive ale bolilor.
CNT a fost utilizata pentru prima data acum o mie de ani in urma de catre calugarii taoisti, în mănăstirile lor pentru a ajuta la detoxifierea, vitalizarea şi perfecţionarea trupurilor lor, în scopul de a menţine energia necesara pentru preocuparile lor spirituale.


- La ce este bun Chi Nei Tsang?:

- Îmbunătăţeşte şi stimulează drenarea limfatică şi sistemul circulator.

- ajută la intărirea sistemului imunitar.

- înainte şi după intervenţia chirurgicală ajută la o recuperare mai buna şi mai rapidă

- corectează postura incorectă si uşurează tensiunea.

- tratează durerea cronică de spate, gat si umeri, precum şi problemele legate de nealinierea picioarelor şi a pelvisului.

- facitilează clarificarea vieţii noastre emotionale.

- imbunatăţeste respiraţia si ajută la aprofundarea tehnicilor de respiraţie

- ameliorarea blocajelor intestinale, crampe, noduri, tesut cicatricial, dureri de cap, crampe menstruale, circulatie proasta, dureri de spate, infertilitate, impotenţa, si multe alte probleme ...,

- accelereaza viteza de vindecare in urma traumelor, a nasterii sau intervenţiilor chirurgicale. "


- Motive pentru a evita CNT pot include : sarcina, prezenţa unui dispozitiv intrauterin sau stimulator cardiac, anumite tipuri de cancer şi / sau infecţii ale pielii. La ce te poti astepta atunci când faci un masaj Chi Nei Tsang?
Tratamentul incepe cu atingeri delicate pe abdomen care ulterior pot deveni foarte prounde. Va puteţi simţi profund relaxat în timpul tratamentului şi puteti chiar adormi. Masajul Chi Nei Tsang este extrem de relaxant si cu efecte notabile. Pentru o deblocare eficienta a dezechilibrelor din abdomen in general sunt necesare o succesiune de 5 sedinte aplicate la un interval de 4 zile – respectiv un interval de 21 de zile.

Periajul uscat - metoda de drenare limfatica la indemana oricui

Drenarea limfei Limfa este lichidul interstitial care scalda celulele corpului, aducand la ele nutrienti si indepartand rezidurile, este de fapt lichidul in care "pluteste" si in care se "dilueaza" sangele - toate procesele de detoxificare se petrec in primul rand prin intermediul limfei. Sangele este de fapt un amestec de limfa, globule albe si globule rosii. Spre deosebire de sange, limfa ajunge "peste tot" in corpul nostru in timp ce sangele este transportat doar prin vasele sanguine.
Corpul nostru insa contine mult mai multa limfa decat sange iar in ceea ce proveste mobilitatea, aceasta este dependenta de forte exterioare spre a se misca in "jurul" corpului; limfa nu are o inima care sa o pompeze asa cum are sangele. In consecinta limfa se bazeaza numai pe exercitiu si masaj ca sa se poata misca, si de aceasta cei mai multi dintre noi ducem lipsa mai in fiecare zi. In afara de exercitiu si de masaj, "tehnica" prin care limfa poate fi circulata, pompata, este o tehnica asemanatoare masajului sau drenajului limfatic, o tehnica foarte simpla si foarte eficace: periajul uscat al pielii.
Binefacerile periajului uscat


- stimularea si cresterea circulatiei sanguine in organe si tesuturi in mod special in vasele capilare de sub piele;

- stimuleaza capacitatea de eliminare a toxinelor de sub piele, amorsand in acest fel eliminarea acestor toxine de la nivelul organelor si celulelor; altfel spus, mareste capacitate de detoxifiere naturala a organismului;

- stimuleaza terminatiile nervoase de sub piele, contribuind practic la "reintinerirea" intregului sistem nervos;

- reduce depozitele de grasime de sub piele cu efect direct asupra celulitei;

- tonifica pielea si imbunatateste rezistenta sistemului imunitar;

- imbunatateste claritatea gandirii, stimuleaza functionarea plamanilor si creste nivelul de oxigenare a creierului.


Cum se efectueaza periajul uscat

- periajul se efectueaza inainte de a intra la dus, sau la baie, pe corpul gol, uscat, cu o perie cu par natural;

- periile cu coada, cu par de porc, sunt cele mai bune de folosit;

- In primele doua saptamani periajul se va efectua zilnic, iar dupa aceasta se poate face la fiecare 2-3 zile; dupa doua saptamani de la inceputul periajului, in scaunul zilnic se vor putea deosebi cantitati mai mari de mucus si este semn ca periajul a inceput sa-si faca efectul;

- directia si sensul de periere este cel aratat in figura alaturata; o alta metoda (mai usor de tinut minte) este de a peria corpul de la extremitati spre zona inimii pe fata corpului, respectiv de la extremitati spre zona dintre omoplati pe partea din spate a corpului; avem aici o exceptie: in coltul din dreapta-sus al pieptului periajul se face de sus in jos, spre ficat, spre locul de imediat sub sanul drept.
Manevrele drenajului trebuie sa fie extrem de blande, deoarece limfa circula chiar sub epiderma. Daca simtiti cea mai mica durere la comprimarea tesuturilor, principiile drenajului nu sunt respectate. Pentru a nu traumatiza tesuturile, nu trebuie niciodata sa palpam sau sa se efectueze miscari de rulare, ci doar miscari mici, foarte delicate care pot fi surprinzatoare la inceput, dar extrem de eficace.


Avantajele metodei sunt evidente: nu mai exista senzatii de oboseala, iar punctele energetice sut revitalizate. Numarul de sedinte este determinat in functie de caz. Nu va lasati influentati de diverse metode obscure de relaxare si intretinere a sanatatii. Atunci cand doriti sa va ingrijiti trupul, apelati la metode stiintifice si documentati-va inainte, pentru a vedea daca metoda este buna pentru dvs.
Imunitate. Ganglionii limfatici, situati in anumite pozitii precise de-a lungul vaselor limfatice, prezinta un important rol in imunitatea organismului fiind adevarate centre de formare a limfocitelor – celulele care reprezinta memoria imunitara a organismului. Atunci cand exista o anumita infectie sau inflamatie, limfocitele sunt cele care ajung imediat la locul afectat, preiau informatia referitoare la tipul de intrusi si determina apoi formarea anticorpilor specifici care ne ajuta sa invingem diferitele infectii microbiene sau de alta natura. Exista de asemenea si alte reactii imunitare complexe care se desfasoara la nivelul ganglionilor limfatici in cazurile de boala.


In cazul in care vasele limfatice devin congestionate, blocate, prea incarcate cu produsi nocivi sau substante mucoidale, afectate grav de anumite tulburari sau chiar sectionate, limfa nu isi mai indeplineste rolul in mod corect. In astfel de cazuri (care nu sunt rare) pot sa apara cu usurinta edemele si ulterior, in cazul unor obstructii persistente, pot sa intervina si boli structurale ale celulelor, cum sunt diferitele tipuri de cancer.

In cazul in care tesutul conjunctiv este puternic afectat (de exemplu in cazul arsurilor, inflamatiilor cronice, ulceratiilor, hematoamelor), este necesar ca sistemul limfatic sa elimine rapid de la locul afectat celulele moarte, substantele ce rezulta in urma procesului inflamator si toxinele. Cu cat acest proces este realizat mai grabnic, cu atat se produce o recuperare mai rapida a starii celui bolnav si o vindecare fara sechele.
Aceasta functie de curatare poate fi insa impiedicata si de un alt factor in afara obstructiilor sau congestiilor. Este vorba chiar de modul in care se desfasoara circulatia limfatica: daca in cazul circulatiei arteriale miscarea sangelui este asigurata de impulsul puternic dat de inima, in cazul circulatiei limfatice si venoase nu exista un “motor” la fel de puternic pentru a favoriza circulatia acestor fluide. Modul in care limfa se deplaseaza de-a lungul vaselor limfatice este determinat ca urmare a contractiilor realizate de musculatura specifica situata in proximitatea vaselor limfatice. De aceea, in cazul persoanelor care stau foarte mult in picioare, sunt sedentare, mentin o alimentatie bazata in mare proportie pe produse animale (carne si lactate), aceasta miscare naturala a limfei este ingreunata de catre gravitatie, in corelatie cu consistenta mai crescuta a fluidelor limfatice. Din acest motiv, masajul pentru drenare limfatica reprezinta un factor de stimulare a intregii circulatii limfatice, efectele ce decurg din aceasta fiind, in urma celor prezentate, evidente